Invention General Knowledge MCQ’S

Invention General Knowledge MCQ’S

The static GK section of government exams is huge and questions from any area can be asked in this section. Inventions and Discoveries is also an important topic with respect to General Knowledge section.

Questions based on various discoveries in different fields are frequently asked in SSC, RRB, Bank, Insurance and other competitive exams and aspirants must prepare themselves thoroughly with all these inventions along with their innovators.

A Brief Knowledge on Inventions and Discoveries

Inventions and discoveries have always played a pivotal role in the progress of humanity. From the invention of the wheel to the discovery of electricity, these moments have changed the course of history.
Inventions and discoveries are often the result of years of hard work and dedication. Inventors and scientists spend their lives studying and researching, in the hope that they will make a breakthrough that will change the world.

The process of invention and discovery is one of trial and error. Many inventors and scientists have made countless failed attempts before finally achieving success.

The invention of the printing press in the 15th century was a major turning point in human history. It led to the spread of knowledge and information and made it possible for people to communicate with each other on a global scale.

The discovery of the Americas in the 15th century was another major event in history. It opened up new lands and cultures to the world and sparked a wave of exploration and colonization.

The industrial revolution of the 18th and 19th centuries was a period of great change. New technologies and inventions led to a rapid increase in productivity and a massive growth in the world’s population.

The 20th century was a time of incredible scientific and technological progress. From the Wright brothers’ first flight to the moon landing, humanity achieved many things that were once thought to be impossible.

Inventions and discoveries will continue to shape the course of history. As we move into the 21st century, we can only imagine what amazing things will be invented and discovered.

1.Who was the inventor of radar?

(a) J. H. Van Tassel

(b) Wilhelm K. Roentgen

(c) P.T.Farksworth

(d) A. H. Taylor and Leo C. Young

Ans: (d)

2. Who among the following person is associated with the creation of “Pentium Chip”?

(a) Arun Netravalli

(b) Sabeer Bhatia

(c) C. Kumar Patel

(d) Vinod Dham

Ans: (d)

3. Who made the first automatic vehicle (automobile)?

(a) Gottlieb Daimler

(b) Henry Ford

(c) Rudolf Diesel

(d) Carl Baez

Ans: (d)

4. Which of the following is the company that invented the transistor radio?

(a) Sony

(b) Grundig

(c) Panasonic

(d) Telstra

Ans: (b)

5. ‘Video tape’ was invented by

(a) Richard James

(b) Charles Ginsberg

(c) P.T. Fansworth has

(d) Georges de Mestral

Ans: (b)

6. Who invented “Voice Mail”?

(a) Gordon Mathews

(b) Alexander Graham Bell

(c) J. A. Fleming

(d) V. Palsen

Ans:(a)

Download Our App ! It will only take a minute

We have 1000’s of questons on our app with a feature of learn and earn more you play quiz more you earn, you can also have live random battel with your friends or others and many more…

Download Now

7. Who invented the polio vaccine (oral)?

(a) Jonas Salk

(b) Albert Sabrin

(c) Burkholder

(d) Robert Koch

Ans: (b)

8. Who is called the “Father of Geometry”?

(a) Pythagoras

(b) Euclid

(c) Aristotle

(d) Kepler

Ans: (b)

9. Who is called the father of cellular phone?

(a) Linus Toldi

(b) Percy LeBaran Spencer

(c) Fred Morrison

(d) Martin Cooper

Ans: (d)

10. Who started the use of artificial heart for surgery?

(a) Christian Bernard

(b) Michael de Becky

(c) Walton Lillehall

(d) Denton Cooley

Ans:(a)

11. The postal meter was invented by

(a) Fyodor Pirotsky

(b) Arthur Pitney

(c) Fritz Pflumer

(d) Stephen Perry

Ans: (b)

12. Stereo was invented by ____.

(a) John Barber

(b) Tim Berners-Lee

(c) Alan Bloomlin

(d) David Brewster

Ans: (c)

Download Our App ! It will only take a minute

We have 1000’s of questons on our app with a feature of learn and earn more you play quiz more you earn, you can also have live random battel with your friends or others and many more…

GET STARTED TODAY